Loading...

Duzun faydaları
Maraqlı
- 05 Fevral, 2013
- 12 917 Baxış
Loading...


Duzun faydaları
Bədənin turşu-əsas tarazlığını qoruyur.
Bədənin elektrolit tarazlığını təmin edir.
Həddindən artıq istidə edən kəslərdə, əzələ krampları meydana gəlir. Bu Kramplardan duzlu su eridilərək xəstə müalicə edilə bilər.
Təzyiqi aşağı xəstələrə duzlu yemək və içki verilərək təzyiq yükseldəbilir.
Süfrə duzu sidik meydana gəlməsini təmin edər. Sidik meydana gəlmədən maddələr mübadiləsinin təhlükəli olan son məhsulları çölə atıla bilməz.
Duz eyni zamanda antiseptik, yəni mikrob öldürücüdür. Qidaların saxlanmasında, şoraba və duzlamalarda istifadə edilə bilər.
Hamiləlikdə yod çatışmazlığı ana qarınındakı körpənin həm beyin, həm də bədən inkişafını mənfi təsir edər.
Hamiləlikdə yod çatışmazlığı aşağılara, ölü doğumlara, körpənin maneəli doğulmasına, körpələrdə zəka geriliyinə və cüceliğe səbəb olar.
Uşaqlıq və gənclik dövründə yod çatışmazlığı fiziki və zehni inkişaf geriliyinə səbəb olmaqdadır.
Yetkinlərdə yod çatışmazlığı guatr yanında, bədən və zehin funksiyalarında balanssızlıqlara və pozuqluqlara da gətirib çıxarmaqdadır.
Duzun zərərləri
Yüksək təzyiqə və buna bağlı olaraq ürək və damar xəstəliklərinə gətirib çıxarar.
Bəzi insanlarda, böyrəyin duz (NaCl) atma tutumu məhdud ola bilər və gərəyindən çox duz alınması, hiper təzyiqin ortaya çıxmasına və ya hiper təzyiqin müalicəsində müvəffəqiyyətsizliyə yol aça bilər.
Həddindən artıq duz istehlakı, sidikdə kalsium atılmasını artırar. Bu isə sümüklərdə kalsium itkisinə səbəb olar. Kalsium itkisinin artımı isə sümük əriməsinin (osteoporoz) və sümüklərin qırılma riskini artırar.
Pəhriz edən şəxslərin duz istehlakına diqqət etməsi lazımdır. Çünki çox duz, bədəndə su tutulmasına gətirib çıxarar və bu vəziyyət adamda qabarıqlıq hissinə səbəb ola bilər.
Ayrıca duzun iştah açan bir xüsusiyyəti olduğundan, xüsusilə pəhriz dövründə yüksək miqdarda istifadə edilməməlidir.
Hamilələrdə sağlamlıq problemləri yarada bilər.
Nə qədər duz qəbul etməliyik?
Bədənin turşu-əsas tarazlığını qoruyur.
Bədənin elektrolit tarazlığını təmin edir.
Həddindən artıq istidə edən kəslərdə, əzələ krampları meydana gəlir. Bu Kramplardan duzlu su eridilərək xəstə müalicə edilə bilər.
Təzyiqi aşağı xəstələrə duzlu yemək və içki verilərək təzyiq yükseldəbilir.
Süfrə duzu sidik meydana gəlməsini təmin edər. Sidik meydana gəlmədən maddələr mübadiləsinin təhlükəli olan son məhsulları çölə atıla bilməz.
Duz eyni zamanda antiseptik, yəni mikrob öldürücüdür. Qidaların saxlanmasında, şoraba və duzlamalarda istifadə edilə bilər.
Hamiləlikdə yod çatışmazlığı ana qarınındakı körpənin həm beyin, həm də bədən inkişafını mənfi təsir edər.
Hamiləlikdə yod çatışmazlığı aşağılara, ölü doğumlara, körpənin maneəli doğulmasına, körpələrdə zəka geriliyinə və cüceliğe səbəb olar.
Uşaqlıq və gənclik dövründə yod çatışmazlığı fiziki və zehni inkişaf geriliyinə səbəb olmaqdadır.
Yetkinlərdə yod çatışmazlığı guatr yanında, bədən və zehin funksiyalarında balanssızlıqlara və pozuqluqlara da gətirib çıxarmaqdadır.
Duzun zərərləri
Yüksək təzyiqə və buna bağlı olaraq ürək və damar xəstəliklərinə gətirib çıxarar.
Bəzi insanlarda, böyrəyin duz (NaCl) atma tutumu məhdud ola bilər və gərəyindən çox duz alınması, hiper təzyiqin ortaya çıxmasına və ya hiper təzyiqin müalicəsində müvəffəqiyyətsizliyə yol aça bilər.
Həddindən artıq duz istehlakı, sidikdə kalsium atılmasını artırar. Bu isə sümüklərdə kalsium itkisinə səbəb olar. Kalsium itkisinin artımı isə sümük əriməsinin (osteoporoz) və sümüklərin qırılma riskini artırar.
Pəhriz edən şəxslərin duz istehlakına diqqət etməsi lazımdır. Çünki çox duz, bədəndə su tutulmasına gətirib çıxarar və bu vəziyyət adamda qabarıqlıq hissinə səbəb ola bilər.
Ayrıca duzun iştah açan bir xüsusiyyəti olduğundan, xüsusilə pəhriz dövründə yüksək miqdarda istifadə edilməməlidir.
Hamilələrdə sağlamlıq problemləri yarada bilər.
Nə qədər duz qəbul etməliyik?
Sağlam həyat qaydalarından biri də gündəlik natrium ehtiyacını qarşılayacaq şəkildə duz istehlak etməkdir. Gündəlik natrium ehtiyacı 2400 milliqram. Bu miqdar gündəlik 5 qram ətrafında duzla qarşılana bilər. Qidaların içində olan təbii duz (natrium) fərdlərin gündəlik ehtiyacını qarşılayar.
Süfrə duzları iyotla zənginləşdirilmişdir. Çox az miqdarda (1/4 çay qaşığı) yodlu duz, gündəlik yod ehtiyacını qarşılamaq üçün kifayətdir. Yod tez itkiyə uğradığında yodlu duzlar işıq keçirməyən bağlı qablarda saxlanmalıdır.
Loading...
OXŞAR XƏBƏRLƏR
Загрузка...