Loading...

Qəhvə hazırlamağın 11 məşhur növü
Maraqlı
- 09 Aprel, 2012
- 23 408 Baxış
Loading...

Bu məqalədə dünyada ən məşhur içkilərdən biri olan "İlahi içki" kimi adlandırılan qəhvədən söhbət edəcəyik. Qəhvəni içən zaman onun dadı və ətiri insana əsl həzz hədiyyə edir, özü özlüyündə və onu əhatə edənlərlə birlikdə bir harmoniya təşkil edir, zaman axınını azaldaraq insanı daha dərin və əbədi düçüncələrə qərq edir.

Qəhvə dünyada ən tələb olunan içkidir. Statistikalar iddia edir ki, hər il bizim planetimizdə təxminən 700 milyard fincan qəhvə içirlər. Belə kosmik saya baxmayaraq, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı qəhvəni yalnız insanın sağlamlığı üçün təhlükəsiz olan məhsullar sırasına daxil etmədi həm də insan orqanizminin ona xüsusi ehtiyacı olduğunu sübut etdilər.
Bu səbəbdən biz sizə bəzi qəhvə növlərinin hazırlanma üsullarının mütəlifliyini təqdim edirik:

1.Espresso—tünd qara qəhvədir, o kiçik fincanlarda (bir fincan 50-60 ml) südsüz verilir.

2.Kappuçino(Cappuccino) —Onun əsasını sadə espresso təşkil edir(və ya ikiqat Espresso), hansı ki xüsusi fincanda dəmlənir və süd köpüyünü papaq kimi düzəldərək servisə verilir.

3.İkiqat Espresso(Double Espresso) —həmin espresso,yalnız təxmin etdiyiniz kimi ikiqat nisbətlərdə hazırlanır. Təbii ki onun üçün fincan həmçinin böyük nəzərdə tutulmuşdur — 90-100 ml.

4.Latte(Latte) — südlü qəhvədir. Bu fransız firması qəhvəsi qəhvənin və isti südün eyni hissələrindən hazırlanır və adətən böyük stəkanda masaya verilir.

5.Latte Makiato(Latte Macchiato) — bu italyan firma qəhvəsi 3 hissədən-isti südün, süd köpüyünün və Espressonun qarşığından ibarətdir. Onu hazırladıqda istəkana əvvəl süd tökülür, sonra süd köpüyü, sonra isə Espresso və beləliklə o 3 qatdan ibarət olur.

6.Espresso ristretto(Espresso Ristretto) —daha tünd espresso: 1 xörək qaşığı qəhvəyə sadə espressodan 2 dəfə daha az su tökülür. 20-25 ml-lik qəhvədən bir-iki qurtum içmək kifayət edir. Onu ənənəvi olaraq şəkərsiz içirlər.

7.Mokaçino(Moccoccino) — bu içkinin tərkibinə: isti şokolad ,süd, qəhvə daxildir, hansı ki bunlar da qatlar təşkil etməlidir.

8.Amerika qəhvəsi —espressonun lazımı konsentrsiyada həll olmasına qədər su ilə durulaşdırılan ənənəvi qəhvədir. Bu daha qəhvə və suyun nisbətindən aslı olaraq klassik espressoya nisbətən daha az tünd olur.

9.Türk qəhvəsi(Turkish coffee) —zəif odda suyun əlavə edilməsi ilə bişrilmiş qəhvədir. Hansı ki onu içəcək olan admları sayı əvvəlcədən hesablanaraq su əlavə edilir. Oddan götrüldükdən sonra ədviyyatların mövcudluğu da mümkündür, bunu da xırda şəkilədə üyüdərək qəhvənin üzərinə əlavə edirlər.

10.Qlyase(Iced) —dondurma və şəkərin əlavə edilməklə hazırlanan fransız qəhvəsidir. Alkoqolun əlavə edilməsi ilə soyuq verilə bilər.

11.Frappe(Frappe) —ikiqat espresso əsasında hazırlanaraq südün və buz qırıntılarının əlavə edilməsi ilə hazırlanır və həmiçinin şokoladla,qaymaqla,meyvələrlə, dondurma ilə və ya balla verilə bilər.
Loading...
OXŞAR XƏBƏRLƏR
Загрузка...